söndag 7 juli 2013

Helgbilden Stadsvandring

Jag gillar att gå på en organiserad stadsvandring när jag kommer till en stad jag inte känner så bra. Det är ett bra sätt att få se sådant som jag kanske inte skulle upptäcka på egen hand.
Ibland går jag på med i min hemstad. Igår arrangerade Nyköpings Stads Teater en dramatiserad stadsvandring med historiskt perspektiv "Bönder och brinnande borgar".  En rolig, lärorik och annorlunda vandring med skickliga skådespelare. Jag kan inte låta bli att visa några av alla bilder jag tog och de får bli mina helgbilder.

Vid samlingen vid Stora torget bjöd vår ciceron 1700-talsskådespelaren Lars Hjortsberg på sång till luta och sedan tågade vi iväg med denne speleman i täten.

På Klockberget alldeles intill Stora torget höll befälhavare Löth på att lära upp en ung rekryt i konsten att ladda en musköt.. Det gick väl inte så bra för befälhavaren övergick till att inspektera publiken och komma med tillrättavisningar. Nu befinner vi oss i 1700-talet.

Pigan står gömd bakom ett stort träd. När den sadistiske ärkebiskopen Angermannus är utom syn-och hörhåll känner hon sig manad att berätta hur svårt livet för kvinnor kan vara när ett oönskat barn kommer till världen. Kvinnan blir hårt straffad medan mannen går fri. Här är det 1500-tal och vi befinner oss passande nog utanför S:t Nicolaikyrkan.

På medeltiden var det fattigt och ont om mat. Här pågår ett försök att väcka den trötte och hungrige torparen. Han är för stolt att ta emot fläskbitarna som vännen erbjuder men genom att göra en liten gentjänst får han lite mat i magen. Nu är vi alldeles intill Nyköpings Hus, vår stads stora turistattraktion.

Marits helgbild

9 kommentarer:

 1. Vilken härlig stadsvandring den skulle jag inte tacka nej till:-)
  Härliga bilder och kul att i bild få följa med.
  Jordgubbarna är sena i år men jag har fått en liter varje kväll denna vecka, mums
  Ha en skön söndagkväll

  SvaraRadera
 2. Kul att få följa med dig på stadsvandring! Härliga bilder!
  Alltid lärorikt att ta del av dessa promenader...
  Jag hade förmånen att vara med på ett gästabud i Nyköping för ett par år sedan.
  Så intressant och trevligt!

  SvaraRadera
 3. Det är roligt, och intressant, för att inte nämna lärorikt, med vandringar som den du var på. Vädret var med er och jag får intrycket att det var en mycket lyckad vandring :) Härligt!

  SvaraRadera
 4. Humm stadsvandring de var en god ide undra om vi har någon sådan i Boden...

  SvaraRadera
 5. ibland önskar man att det fanns en tidmaskin så man kunde åka bakåt i tiden och kolla... :)

  SvaraRadera
 6. Men vilken kul stadsvandring, där skulle jag gärna gått jag med. Toppenfina bilder, jag får nog gå en stadsvandring här i Umeå för att få lite mer kött på benen om vår stad. :)

  SvaraRadera
 7. Verkligen fina och talande bilder från din helg ! Stadsvandringar har jag aldrig provat men varför inte. Både intressant och lärorikt. Nyköping är en av de få småstäder jag besöker nuförtiden. Flyger ju oftast via Skavsta när jag ska till Stockholm och ett och annat besök har det blivit och fler hoppas jag det blir. En riktigt fin liten stad.

  SvaraRadera
 8. Bra bilder och en intressant historielektion misstänker jag att du fick, alltid kul med sådana där små vandringar.

  Ha det gott.

  SvaraRadera
 9. Intressant och fina bilder har du tagit!

  SvaraRadera